Leto je stále v plnom prúde a hoci nočné teploty konečne klesajú, tie denné sú stále okolo tridsiatky. Po klimatizáciách, ventilátoroch či ochladzovačoch nám napadlo pozrieť sa aj na ďalšiu formu možnosti ochladzovania – zmrzlinovač.
Domáci zmrzlinovač je pomerne malé zariadenie, v ktorom si viete aj pomerne lacno vyrobiť vlastnú domácu zmrzlinu, a to nielen klasické gelato, ale aj sorbety či mrazené jogurty.
Pred samotnou kúpou musíte myslieť nielen na cenu zmrzlinovača, ale aj jeho funkcie. Základné a vcelku lacné zmrzlinovače do 100 € vedia síce vytvárať, teda miešať zmrzlinu, sorbet či mrazený jogurt, no nie sú schopné aktívneho chladenia zmesy. Namiesto toho si pred prípravou musíte nechať vymraziť miešaciu nádobu v mrazničke na niekoľko dlhých hodín.
Ak si teda zmyslíte, že chcete zmrzlinu na víkend, mraziacu nádobu by ste mali dať do mrazničky už teraz, v piatok. Ak na to zabudnete, zabudnite na zmrzlinu na druhý deň. Namiesto nej vymiešate iba tekuté nič. Teda sladkú smotanu, ovocnú šťavu alebo jogurt.
Drahšie zmrzlinovače, zväčša nad 100 € (občas aj výrazne viac), majú už zabudovaný kompresor, ktorý vie zmes, resp. nádobu na miešanie chladiť a tak miešania môže byť dlhšie, vďaka čomu je zmrzlina krémovejšia. Ich problémom nie je len cena, ale aj veľkosť či spotreba elektrickej energie.
Prešli sme však aktuálnu ponuku e-shopov na Slovensku a vybrali tri tie najzaujímavejšie zmrzlinovače. Dva z nich sú aktívne, teda rovno chladia svoje nádoby, jeden pomerne lacný a pritom s celkom vydareným dizajnom a veľkou nádobou.
Guzzanti GZ 159
Cenovo najdostupnejší výrobník zmrzliny. Za necelých 50 € môžete mať model od Guzzanti s veľkou, až 2-litrovou nádobou. Nevýhodou spomínanou aj vyššie je fakt, že pred výrobou zmrzliny či sorbetu musíte nechať nádobu poriadne vymraziť. Guzzanti GZ 159 vie zmrzlinu vymiešať vraj už za 20, maximálne 40 minút. Vie vyrábať nielen zmrzlinu, ale aj sorbety a mrazené jogurty. Rozmery sú len 23,8 x 20,4 x 20,4 cm, hmotnosť 3,2 kg a príkon, teda spotreba zariadenia len 12 W.
Aktuálne ceny nájdete aj na Heureka.sk:
Ak sa vám widget nezobrazuje správne, kliknite priamo na Heureka.sk.
Primo PR406IM/PR405IM
Azda najlacnejší aktívny zmrzlinovač na trhu, ktorý vyzerá, že nevypadol z teleshoppingovej ponuky. V predaji je v čiernej, ale aj nerezovej farbe. Oba modely sú pritom identické, líšia sa len farbou. Primo PR406IM a PR405IM majú objem nádoby síce len 1 liter, no zvládajú ju vychladiť až do -35°C. Nevýhodou je dlhšia doba prípravy, a to až 60 minút, no na druhej strane nemusíte myslieť na to, aby ste vnútornú nádobu nechaliť na noc vymraziť. Navyše keď si aj odbehnete preč, zmrzlina sa vo vnútri neroztopí, stroj ju vie udržiavať stále studenú. Telo má rozmery stále schodných 35,5 x 26 x 23 mm, hmotnosť je už 7,3 kg a príkon 100 W.
Aktuálne ceny nájdete aj na Heureka.sk:
Ak sa vám widget nezobrazuje správne, kliknite priamo na Heureka.sk.
Sage BCI600
Sage BCI600 je z nášho výberu síce najdrahší a najväčší, ale ide o profi stroj do domácej kuchyne. Vyzerá profesionálne a aj sa tak správa. Má nádobu s objemom 1 litrer pre 1 kg zmrzliny, pričom ponúka až 12 programov na rôzne produkty, od zmrzliny cez sorbet až po gelato či mrazený jogurt. Pre kždý jeden si je pritom možné nastaviť stupeň tvrdosti výsledného produkty. Miešací mechanizmus totiž rozpozná hustotu produktu a pripraví ju podľa vašich preferencií. Telo má rozmery 39 x 26 x 23 cm, príkon je až 200 W. Plusom je však záruka na 3 roky.
Aktuálne ceny nájdete aj na Heureka.sk:
Ak sa vám widget nezobrazuje správne, kliknite priamo na Heureka.sk.
TECHBOX.sk môže za predaj produktu v článku získať províziu formou affiliate programov.