Reklama

3 najlepšie tipy pre navigáciu Waze

Richard Pliešovský

Google nemá len vlastnú navigáciu, ale patrí mu aj služba Waze. Mnohí hovoria, že je ešte lepšia, ako samotné Mapy Google. Musíme uznať, že naozaj patrí medzi to najlepšie, čo na trhu existuje.

Waze dokáže oveľa viac, než len poskytovať pokyny a bezpečne vás previesť z jedného bodu na druhý. V ponuke je množstvo ďalších funkcií, ktoré možno nepoznáte. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov pre Waze, ktoré by ste mali určite poznať.

1.

Ceny pohonných hmôt

Obsah pokračuje pod reklamou

Dnešné ceny benzínu či nafty nikoho netešia. Pomocou šikovnej funkcie vám Waze ukáže ceny na okolitých čerpacích staniciach. Funkcia zobrazuje aktuálnu cenu rôznych druhov benzínu a nafty, zoznam neďalekých čerpacích staníc je vrátane ich adries a vzdialenosti od vás.

Na mape kliknite dole na Vyhľadajte cieľ. Otvorí sa vám ponuka, kde máte kartu PHM (na obrázku druhá zľava). Klepnite na ňu a objaví sa zoznam čerpačiek. Keď si vyberiete konkrétne miesto, ukáže sa vám jej profil s doplňujúcimi údajmi. Samozrejmosťou je, že vás tam Waze naviguje.

V menu, keď si kliknite na Nastavenia > Čerpacie stanice, zobrazí sa vám nastavenie vášho preferovaného typu paliva, prípadne aj obľúbenej čerpacej stanice. Určiť si tiež môžete triedenie – môže byť podľa ceny, vzdialenosti, alebo značky.

Treba mať však na zreteli, že každá informácia, ktorú má Waze, je získavaná od používateľov. To znamená, že sa spolieha na reálnych ľudí, ktorí hlásia a aktualizujú zmeny ceny, takže to nemusí byť vždy 100 % aktuálne.

2.

Naplánovanie času príjazdu

Šikovná funkcia, ktorú v redakcii často využívame. Ak máte napríklad stretnutie naplánované na 16.00 a na ceste sú kolóny, je pomerne ťažko odhadnúť dobu príjazdu. Našťastie môžete plánovať dopredu tak, že zadáte cieľ a kliknete na možnosť Nájdite najlepší čas na odchod.

Prípadne môžete klepnúť na Waze > Naplánovať jazdu, služba vám potom bude vedieť povedať, aká je v danom čase premávka a kedy by ste mali odísť, ak plánujete prísť do cieľa včas. Po uložení cesty vás Waze upozorní, kedy treba vyštartovať. Informácia sa mení na základe údajov o premávke v reálnom čase. Môžete tiež synchronizovať Waze so svojím kalendárom z ponuky Plánované jazdy, vďaka čomu to môže aplikácia vykonať automaticky.

3.

Optimalizácia trasy presne pre vaše auto

Rôzne vozidlá majú rôzne potreby a to ovplyvňuje spôsob, akým sa pohybujú po cestách. Napríklad taxíky môžu používať určité trasy a pruhy, ktoré nie sú dostupné pre osobné autá, zatiaľ čo motorky môžu používať skratky na uliciach, ktoré nie sú vhodné pre automobil bežnej veľkosti.

Ak teda Waze poviete, na akom type vozidla jazdíte, môže podľa toho optimalizovať vašu trasu. Jednoducho prejdite na Waze > Nastavenia > Detaily vozidla > Typ vozidla a vyberte si to, ktoré vlastníte. Môžete si vybrať z bežného osobného auta bez obmedzení, taxi, motocykel a elektrický.

Ďalšie zaujímavé tipy nájdete v našom staršom článku 8 najlepších tipov a trikov pre navigáciu Waze.

Obsah pokračuje pod reklamou

TECHBOX.sk môže za predaj produktu v článku získať províziu formou affiliate programov.

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.