Reklama

Nová Tesla Roadster 2 bude lietať, sľubuje Elon Musk

Zdroj | Tesla
Juraj Procházka
Zdroj | Tesla
Zdroj | Tesla

S Teslou Roadster 2. generácie sa už začalo spájať ironické pomenovanie „auto, ktoré príde budúci rok“. Elektrický superšportiak Tesla Roadster druhej generácie bol prvýkrát predstavený pred desaťročím, v roku 2014, dva roky po ukončení výroby prvej generácie modelu Roadster. Elon Musk uviedol, že vozidlo sa začne vyrábať v decembri 2016.

O rok neskôr Tesla nečakane ukázala ďalší prototyp modelu a oznámila, že bude k dispozícii od roku 2020. V januári 2021 však generálny riaditeľ Tesly avizoval odklad na rok 2022. September 2022 priniesol namiesto uvedenia modelu ďalší odklad na rok 2023 a potom na rok 2024. Nový Roadster tak začína trochu pripomínať príbeh riadenej termonukleárnej fúzie, o ktorej sa už od polovice minulého storočia hovorí, že jej zvládnutie je pred nami „ešte 50 rokov“.

Pozrite si

Tesla Roadster – prekvapenie roka s dojazdom 1 000 km a maximálkou 400 km/h

Obsah pokračuje pod reklamou

Ale ktovie, viacnásobné odklady nového Roadstera možno nakoniec nebudú na škodu. Automobilka ho totiž vyvíja s vesmírnou spoločnosťou SpaceX, v ktorej nie je o inovácie núdza. Tesla Roadster má byť vybavená technologickým balíkom SpaceX a špeciálnymi prúdovými motormi na studený vzduch, ktoré mu údajne umožnia lietať.

Aktuálne to opäť potvrdil Elon Musk. „Nová Tesla Roadster môže lietať“, presne to Elon Musk zverejnil v príspevku na sociálnej sieti X. Koncom februára tiež na X priložil polienko do ohňa, keď Musk uviedol, že zrýchlenie z 0 na 60 mph (z 0 na 96 km/h) bude pod 1 s, a že to bude tá najmenej zaujímavá časť. V každom prípade takéto zrýchlenie sa nemôže spoliehať len na krútiaci moment elektromotorov prenášaný cez pneumatiky a bude pravdepodobne podporené reaktívnou technológiou od SpaceX.

Zdroj | Tesla

Šéfdizajnér Von Holzhausen minulý rok povedal, že „s balíkom SpaceX to bude úžasný, vzrušujúci lietajúci stroj“. Napriek tomu sa zdá, že nepôjde o hybrid auta a lietadla, ktorý bude schopný skutočne lietať napríklad ako AirCar konštruktéra Štefana Kleina.

Musk síce potvrdil, že Tesla Roadster bude schopný „trochu lietať“, ale nie je jasné ako vysoko, ako dlho alebo ako rýchlo. Auto, aké tu ešte nikdy nebolo, ako nový Roadster nazval Musk, síce ešte dostupné nie je, no Tesla už naznačila jeho cenu. Za Roadster 2. generácie si vypýta 250 000 US dolárov. Zákazníci si už dokonca môžu vozidlo rezervovať za 50 000 dolárov splatných v deň rezervácie a ďalších 45 000 USD do 10 dní.

Pozrite si

Teslu Roadster s balíkom SpaceX neprekoná nikto, stovku zdolá za vyše sekundu

Dokončenie produkčného dizajnu a oficiálne odhalenie vozidla možno podľa Muska očakávať do konca tohto roka. Keďže sme si však už zvykli na jeho záľubu v bombastických vyhláseniach a notoricky nereálnych termínoch, mali by sme byť pri očakávaniach opatrní.

Musk raz povedal, že pickup Cybertruck bude môcť slúžiť ako loď, ktorá dokáže preplávať „aspoň 100 metrov“, čo sa nepotvrdilo. Uvidíme, ako to nakoniec bude s lietaním Roadstera.

Zdroj
Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.