Reklama

Spotreba indukčnej varnej dosky? Realita môže prekvapiť (a šokovať)

Zdroj | TECHBOX/ChatGPT
Števo Porubský
Zdroj | TECHBOX/ChatGPT
Zdroj | TECHBOX/ChatGPT

Posledných takmer 10 mesiacov sme merali spotrebu elektrickej energie prakticky všetkých spotrebičov v našej domácnosti.

To všetko len preto, aby sme si buď overili, aký rozdiel je medzi reálnou spotrebou a spotrebou akú udáva výrobca, alebo koľko energie na čo minieme. Výsledok? Viac ako zaujímavý.

Pozrite si

Má vaša chladnička naozaj takú spotrebu, ako tvrdí výrobca? Merali sme to

Obsah pokračuje pod reklamou

Minule sme sa pozreli na reálnu spotrebu chladničky s mrazničkou, ktorá má výrazne vyššiu spotrebu ako udáva výrobca, no cenovo to nie je nič extrémne. Dnes sa pozrieme na to, akú reálnu spotrebu má varná doska.

Aj tá má síce už svoj vek, no pri indukčných varných doskách sa toho technologicky až toľko nemení. Princíp fungovania je stále rovnaký. Indukčná varná doska funguje na princípe elektromagnetickej indukcie. Na rozdiel od tradičných elektrických varných dosiek (sklokeramických s vyhrievacími špirálami alebo liatinových platničiek), indukčná varná doska neohrieva priamo varnú zónu na svojom povrchu, ale generuje teplo priamo v dne nádoby na varenie. Preto na indukcii nepoužijete sklenené, hliníkové a iné riady.

Zdroj | Siemens

Ako to celé funguje? Pomerne jednoducho. Aspoň to tak znie. Pod každou varnou zónou je medená cievka (alebo viaceré cievky). Ak na ňu položíte hrniec či panvicu, elektrický prúd začne prúdiť cez túto cievku, pričom menič v doske transformuje štandardný striedavý prúd (50 Hz) na vysokofrekvenčný striedavý prúd (20-50 kHz). Tento vysokofrekvenčný prúd v cievke vytvára rýchlo sa meniace magnetické pole.

Magnetické pole prakticky okamžite preniká cez sklokeramický povrch (preto sklenené nádoby sú nepoužiteľné) a pôsobí na kovové dno (feromagnetické) nádoby. V nej potom indukuje elektrické prúdy nazývané vírivé prúdy (Foucaultove prúdy). Tie zas „narážajú“ na elektrický odpor materiálu nádoby (hrniec, panvica…), ktorý sa tým ohrieva, a tým ohrieva aj všetko, čo je v nádobe.

Obrovskou výhodou indukčných varných dosiek je minimalizácia energetických strát. Účinnosť prenosu energie je okolo 80-90 %. Pre porovnanie, pri plynových sporákoch je to približne 40-50 %, klasické sklokeramické dosky majú okolo 50-60 % účinnosť.

V našom prípade je príkon varnej dosky 4 600 W, jednotlivé varné zóny majú výkon 2x 1 400 a 2x 1 800 W, resp. 2x 1 800 a 2x 2 500 W. To je výrazne viac ako maximálny príkon, no prakticky nikdy nepotrebujete maximálny výkon na všetkých 4 varných zónach. A ak aj áno, máte smolu a varná doska výkon aj tak obmedzí.

Vý výsledku je tak maximálna spotreba nikdy nie viac ako 4,6 kW, čo je ale hraničná hodnota, ktorú varná doska nikdy v praxi nedosiahne, resp. iba na veľmi krátky čas. Na trhu sú však aj varné dosky s výrazne väčším príkonom, pokojne aj dvojnásobok, ktoré však vyžadujú zapojenie do 400 V. To ale neznamená, že tieto varné dosky musia mať nutne dvojnásobnú spotrebu.

Na ohriatie vody bude potrebné prakticky vždy (takmer) rovnaké množstvo energie, rozdiel môže byť iba čas. Výkonnejšie dosky ju ohrejú rýchlejšie, majú vyšší odber prúdu, ale v kratšom čase, čo vo výsledku bude zhodné s množstvom energie menej výkonnej varnej dosky v dlhšom časovom úseku.

Práve čas je v tomto prípade dôležitý. Keďže aj pri indukcii vznikajú určité straty, čím dlhšie trvá ohriatie napríklad vody, tým viac strát je nutné započítať. Sú síce takmer zanedbateľné, no v priebehu času (roky), môžu vytvoriť celkom slušné množstvo energie. Stále však bude relatívne zanedbateľné.

Zdroj | Siemens

Aká je reálna spotreba energie?

Sme 4-členná rodina, ktorá varí hlavne cez víkendy, no prakticky každý deň (v priemere) varíme niečo drobné – rýchlu polievku, čaj, ktorý sa musí aj variť, nielen zalievať, cestoviny, detskú krupicu apod. Víkendové stravovanie je takmer vždy celodenné, čo znamená okrem vyššie spomínaných menších jedál aj plnohodnotný obed – vývar + hlavné jedlo.

Uplynulý víkend som sa sústredil na to, aby varná doska obslúžila kompletný obed – hovädzí vývar ťahaný 5 hodín, cestoviny do vývaru, kurací perkelt, maslové halušky. Toto všetko bolo potrebné variť výhradne na varnej doske. Celková spotreba? Vďaka smart zásuvke to vieme veľmi presne. 4,36 kWh.

Víkend predtým časť obedu obslúžila rúra, takže spotreba bola nižšia (3,65 kWh), víkend pred tým tiež a spotreba dosiahla 3,57 kWh.

Obsah pokračuje pod reklamou

Vo výsledku, energia potrebná na uvarenie dvojchodového menu je v prípade hoc aj staršej indukčnej dosky (panelu) je vcelku nízka, pri aktuálnych cenách 0,18 €/kWh je to len 0,78 €, resp. 0,65 € ak časť obedu rieši iný spotrebič.

Celková spotreba za uplynulých takmer 10 mesiacov, resp. 291 dní bola 254,33 kWh, čo v priemere na deň predstavuje iba 0,87 kWh, čo je iba 15 centov na deň! V prípade našej varnej dosky sme sa k energetickému šítku nedopátrali, varné dosky ich mať nemusia.

MesiacSpotreba energie
08/202417,36 kWh
09/202420,88 kWh
10/202430,42 kWh
11/202426,26 kWh
12/202440,08 kWh
01/202522,78 kWh
02/202528,53 kWh
03/202526,72 kWh
04/202520,01 kWh
05/202521,30 kWh*

* k 19.5.2025

Zaujímavé je tiež sledovať spotrebu v priebehu času. V zime, hlavne v decembri, bola spotreba až extrémna, a to 40 kWh. V prepočte na eurá ale stále zanedbateľná, iba 7,20 €.

Mimochodom, ak by sme ale každý deň varili obed či večeru, počítať môžme v priemere so spotrebou maximálne 3 kWh denne, čo je stále veľmi slušné, iba 54 centov. Za celý rok sa to síce nazbiera, a to až na takmer 200 €. To už nie je málo, no na druhej strane, nie každý musí variť deň čo deň.

Dá sa s indukčnou varnou doskou ušetriť?

Určite áno, oproti iným riešeniam je najefektívnejšia. No môže byť indukčná varná doska energeticky ešte efektívnejšia? Môže aj to. Základné a staršie modely zapínajú celú zvolenú zónu. Môžu mať starší menič, ktorý je v porovnaní s dnešnými menej účinný a môže mať vyššie straty energie.

Zdroj | Electrolux

Tie najmodernejšie panely majú množstvo senzorov a vedia odmerať veľkosť nádoby, pričom zapnú iba určitú časť cievky (reálne je ich tam viac kusov), aby bola spotreba energie čo najnižšia, resp. najefektívnejšia. Rovnako sú schopné monitorovať teplotu dna nádoby, čo umožňuje funkcie ako udržiavanie konštantnej teploty (napr. pri dusení alebo udržiavaní jedla teplého) alebo zabránenie prehriatiu oleja.

Extrémny rozdiel medzi spotrebou staršej a novšej indukčnej varnej dosky nebude, no v priebehu času (roky) úspora tu určite bude. Či stojí za to, aby ste za varný panel zaplatili o stovky eur viac je iba na vás.

Obsah pokračuje pod reklamou

TECHBOX.sk môže za predaj produktu v článku získať províziu formou affiliate programov.

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.