Reklama

Ericsson Mobility Report: Globálne mobilné dáta sa za šesť rokov strojnásobia

Zdroj | Ericsson
Juraj Procházka
Zdroj | Ericsson
Zdroj | Ericsson

Ericsson Mobility Report je už od roku 2011 kľúčovým referenčným zdrojom informácií o sieťových údajoch a výkonoch a prináša dôležité štatistiky a prognózy. Je založený na jedinečných prehľadoch globálnej siete od Ericssonu a partnerov.

Zaujímavé dáta prináša aj najnovší Ericsson Mobility Report z novembra 2023, pričom vývoj sa už odohráva jednoznačne pod taktovkou 5G. Globálne má byť do konca roka 2029 až 5,3 miliardy používateľov sietí 5G a 85 percent svetovej populácie bude mať do konca roka 2029 prístup k pokrytiu 5G. Zenit 4G nastane okolo roku 2027, kedy počet 5G pripojení bude dominovať.

Pozrite si

Ericsson Mobility Report: komunikácia v réžii 5G a internetu vecí

Obsah pokračuje pod reklamou

Zatiaľ je ešte 5G stále minoritnou technológiou oproti 4G, ale úspešne rastie. Z historického hľadiska ide o najrýchlejší rast penetrácie v porovnaní so všetkými doterajšími technológiami mobilných sietí (1G až 5G). Ericsson odhaduje, že takmer jedna pätina všetkých globálnych mobilných účastníkov bude do konca roka 2023 v sieťach 5G, napriek ekonomickým turbulenciám a geopolitickým nepokojom na niektorých trhoch.

Ericsson vo svojej správe tiež tvrdí, že v roku 2023 pribudne 610 miliónov nových predplatiteľov 5G – to predstavuje 63-percentný nárast v porovnaní s rokom 2022. Vďaka tomu bude vo svete celkovo už 1,6 miliardy 5G účastníkov, čo je približne o 100 miliónov viac oproti predošlým odhadom.

Zdroj | Ericsson

Počet účastníkov v mobilných sieťach podľa technológií (v miliardách)

Predpokladá sa, že v rokoch 2023 až 2029 sa globálne zvýši počet 5G používateľov o viac ako 330 percent – z 1,6 miliardy na 5,3 miliardy. Na konci roka 2023 by malo byť pokrytie 5G dostupné pre viac ako 45 percent svetovej populácie a do konca roku 2029 sa zvýši na 85 percent. Lídrom s penetráciou 5G 92 percent v roku 2029 bude severná Amerika pred západnou Európou s 85-percentnou penetráciou.

Tak ako predpokladali predošlé vydania mobility reportu, medzi najbežnejšie prípady skorého spotrebiteľského použitia 5G patrí vylepšené mobilné širokopásmové pripojenie, pevný bezdrôtový prístup (FWA), hry a služby založené na rozšírenej a virtuálnej realite (AR/VR). S tým je spojená aj zvýšená dátová spotreba.

Kto si pamätá na prvé „použiteľné“ dátové paušály pre fixný bezdrôtový prístup v sieťach 2,5G (GSM/GPRS/EDGE) a Flash-OFDM (podľa dodávateľa technológie prezývanej „Flarion“)? Dátové „nekonečno“ malo kedysi podobu balíku 1GB, respektíve 2GB dát mesačne. Mobilné siete vtedy úspešne konkurovali fixnému internetovému prístupu cez dial-up a prvé verzie ADSL.

Nakoniec, v podstate sa na veci toľko nezmenilo. Fixné a mobilné technológie navzájom súťažia dodnes, aj keď mobilné, aj fixné siete sa odvtedy poriadne technologicky posunuli. Teraz Ericsson predpovedá silný nárast globálnej priemernej spotreby dát na smartfón. V rokoch 2023 až 2029 vzrastie z 21 GB/mesiac na 56 GB/mesiac.

Zdroj | Ericsson

Globálna dátová prevádzka mobilných sietí v exabytoch (EB) za mesiac

Podľa Petra Jonssona, výkonného redaktora Ericsson Mobility Report, rýchlosť rastu dátovej spotreby v mobilných sieťach jasne odráža vášeň spotrebiteľov pre vylepšené aplikácie súvisiace s rýchlym mobilným pripojením. Tento trend bude naberať na tempe, pretože čoraz viac spotrebiteľov vo svete prejde na 5G a objavujú sa nové možnosti použitia, spúšťajúce ďalší rast dátovej prevádzky.

Keďže väčšina prevádzky sa generuje v interiéri, kde ľudia obvykle trávia väčšinu času, rastie potreba rozšíriť pokrytie 5G v strednom pásme v interiéri aj exteriéri.

Pozrite si

Okolo 6G je jasnejšie, technologickí lídri kreslia hranice

Stredné pásmo 5G kombinuje vysokú kapacitu s dobrým pokrytím, vďaka čomu je ideálnou voľbou na poskytovanie plnohodnotného zážitku z 5G. Globálne pokrytie populácie 5G v strednom pásme je v súčasnosti viac ako 40 percent. Ide o nárast z 30 percent v roku 2022, ktorý je spôsobený najmä rozsiahlym budovaním 5G sietí v strednom pásme v Indii a čiastočne aj v Európe.

Správa Ericsson Mobility Report z novembra 2023 ponúka okrem štatistík a prognóz tri samostatné témy:

Obsah pokračuje pod reklamou

„Rozsiahle nasadenie 5G SA (stand-alone) na podporu digitálnej transformácie v Indii“ , „Dopyt po vnútornej konektivite vyvoláva potrebu zvýšeného výkonu“ a „Agilita s podporou 5G v gigafabrikách a závodoch na výrobu „zelenej“ ocele“.

Ak máte záujem, celý dokument Ericsson Mobility Report z novembra 2023 si môžete stiahnuť v PDF formáte zo stránky Ericssonu.

Zdroj
Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.