Reklama

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Roman Calík
92 %
Samsung vyrobil tablet, ktorý ako jediný na trhu dokáže konkurovať ikone Apple iPad, dokonca si dovolím tvrdiť, že je vďaka peru S Pen a jeho možnostiam výrazne lepší. Hovorím o testovanej novinke, nástupcovi Samsung GALAXY Note 10.1 s označením edícia 2014. Prečo si to myslím?

Výhody

  • rozlíšenie displeja
  • výkon procesora a 3 GB RAM
  • S Pen a jeho funkcie
  • spracovanie

Nevýhody

  • cena
  • uvítal by som vodeodolnosť
  • chýba microUSB 3.0

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Minulý rok Samsung uviedol prvý 10-palcový tablet s označením Note, ktorý sa snažil nadviazať na úspechy prvej a druhej generácie smartfónu Note. Ponúkal taktiež pero S Pen so všetkými výhodami, ktoré s ním súvisia. Nebol to však tablet, ktorý zaujal masy. Osobne som ho testoval a asi najviac mi prekážal Samsung konektor, kvôli ktorému ste museli vždy vyťahovať nový kábel. Taktiež rozlíšenie displeja 1 280 x 800 nebolo najlepšie a veľké telo nevyhovovalo každému. Aj cena bola pri uvedení na trh vyššia, postupne sa však príjemne znížila. Všetky mínusy však Samsung zmazal a nová generácia 10.1-ky je tak veľmi atraktívnym tabletom. Samozrejme, ak využijete možnosti pera S Pen aspoň čiastočne, inak je tablet síce výborný, ale zbytočne drahý. Začnem telom. Novinka je v porovnaní s predchádzajúcou generáciou až o dva centimetre užšia, o centimeter nižšia, o milimeter tenšia a o 53 gramov ľahšia.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

To sú výrazné vylepšenia, konečne je aj tabletový Note kompaktnejší. Po vzore menšieho súrodenca Note 3 získala aj 10.1-ka bočné strieborné hrany s vrúbkovaním…

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

… a zaujímavú zadnú plastovú časť, ktorá je imitáciou kože aj s prešívaním. Tablet v bielom vyhotovení tak vyzerá mimoriadne luxusne.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Verím, že nielen mňa veľmi teší, že Samsung do aktuálnej generácie tabletu osadil klasický microUSB konektor. Konečne vám stačí jedna nabíjačka a kábel pre smartfón aj tablet!

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Nechýba ani slot pre microSD pamäťové karty a v testovanej verzii taktiež slot pre micro SIM kartu.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Dvojtlačidlo hlasitosti aj tlačidlo zapnutia by som však umiestnil na bočné hrany, i keď v ich hornej časti sú už stereo reproduktory. Takto sú ovládateľné dosť neprakticky.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Samsung však vhodne premiestnil pero S Pen, ktoré teraz nájdete v pravej hornej časti. Navyše je úplne nové, rovnaké ako pri Note 3 – perfektne uchopiteľné s možnosťou zasunutia v dvoch rôznych polohách.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

A poteším vás ešte viac, už nechýba ani trojica tlačidiel pod displejom s jedným hardvérovým, presne ako pri smartfónoch Samsung. Až teraz som si uvedomil, ako veľmi sa vďaka nim zlepší každodenné používanie tabletu.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Ak tablet zapnete, nebudete veriť vlastným očiam. V porovnaní s pôvodným HD rozlíšením je nové 2 560 x 1 600 ako z iného sveta, nežartujem. Pripočítajte si výkon štvorjadrového procesora a 3 GB pamäť RAM, zistíte, že vybavenejší tablet na trhu jednoducho nie je! Minimálne neviem o žiadnom s OS Android. Samozrejmosťou je i podpora LTE či Android vo verzii 4.3.  V porovnaní s „HERO“ produktom výrobcu – Note 3, tabletu chýba len možnosť nahrávania Ultra HD videí a fotoaparát, ktorý je v prípade Note 10.1 slabší, len 8 megapixelový. Na tablet je však aj 8 Mpx postačujúcich, veď kto u nás fotí tabletom? Snáď len Japonci, ktorý fotoaparáty už vo veľkom vymieňajú za tablety. V Prahe som takýchto nadšencov videl dosť.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Podrobne sa rozpisovať o výhodách a nových funkcionalitách pera S Pen nebudem, prečítajte si radšej naše prvé dojmy z Note 3, funkcie sú totiž identické. Pripomeniem najmä novinku Ozdobný album, ktorú som si počas testu obľúbil najviac. Ak vás kdekoľvek v menu tabletu niečo zaujme, stačí vytiahnuť pero S Pen, vybrať si položku Ozdobný Album, označiť akúkoľvek časť displeja s tým, čo vás zaujalo a veľmi rýchlo si vytvoríte akúsi živú poznámku. Ak zakrúžkujete počas prehliadania videa na YouTube práve okno videa, do poznámky sa vám uloží rovno odkaz na video, ktorý si z Ozdobného albumu rovno spustíte, alebo link pošlete ďalej či zdieľate.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Alebo predsalen spomeniem, že som si veľmi zvykol na menu, ktoré sa vynorí po vytiahnutí pera S Pen. Rýchlo si tak vždy pripomeniete hlavné funkcie pera, pretože ich je toľko, že by ste sa k nemu mohli naučiť manuál s desiatkami strán. Rýchlo sa tak dostanete aj do známych poznámok S Note. Tu po novom okrem možnosti rozpoznávania tvarov pribudla aj možnosť uloženia telefónneho čísla, alebo mena do kontaktov. Jednoducho systém rozpozná vašou rukou písaný text a prevedie ho do elektronickej podoby. Funguje to fakt dobre, nemusíte tablet nič učiť. Minimálne som naopak používal novinku v podobe miniaplikácií, ktoré si vyvoláte nakreslením okna na displeji. Nad ostatnými aplikáciami môžete mať napríklad kalkulačku, YouTube video, či internetový prehliadač. Skôr je vhodnejšie vylepšenie funkcie Multiwindow pre spustenie niekoľkých aplikácií na jednej obrazovke. Konečne totiž môžete mať naraz spustené napríklad dve chatovacie okná, prípadne môžete mať v okne otvorených niekoľko aplikácií naraz a prepínať medzi nimi. Uľahčením práce s viacerými oknami je totiž po novom aj možnosť kopírovania obsahu medzi jednotlivými oknami.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)
Jedna z najnovších vychytávok. Tzv. Ozdobný album vám umožní ukladanie rôznych informácií jednoduchým nakreslením obdĺžnika s S Pen

Takýto dobrý tablet sa len tak nevidí, jedinou bariérou pri kúpe však bude pre mnohých cena. Tá je naozaj sebavedomá a vidieť, že Samsung si svoju novinku cení tak, ako Apple svoj najnovší iPad. Uvítal by som však odolnosť voči vode, pretože rád používam tablet Sony Xperia Tablet Z aj práve kvôli tejto vlastnosti. A tiež mohla mať novinka rýchlejší microUSB 3.0 konektor, ktorý sa zmestil do Note 3.

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

 

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Cena 759,00 € (639 € – verzia Wi-Fi) Rozmery 243,1 x 171,4 x 7,9 mm, 547 g Displej Super Clear LCD, 10,1“ (2 560 x 1 600 px, 299 ppi) Hardvér štvorjadrový 2,3 GHz, 3 GB RAM, 32 GB pamäť, microSD (do 64 GB), HSPA (42 Mbps / 5,76 Mbps), LTE (150 Mbps / 50 Mbps), Wi-Fi b/g/n/ac (Dual Band, 2,4 GHz / 5 GHz), 8 Mpx CMOS fotoaparát + Full HD videá, 2 Mpx predný fotoaparát, LED blesk, DLNA, Ant+, NFC, Bluetooth 4.0, infraport, GPS (A-GPS + GLONASS), akcelerometer, gyroskop, barometer, digitálny kompas, microUSB 2.0, micro SIM, S Pen, 3,5 mm audio konektor, batéria Li-Ion 8 220 mAh Softvér Google Android 4.3, Samsung TouchWiz UI, S Note, S Planner, Smart Pause, Air Command, Action memo, Air Gesture, Air View, Samsung Apps, Samsung Hub, S Voice, Samsung Link, WatchOn, Samsung KNOX, S Translator, S Health, Fotopríbeh, Google Apps

Samsung GALAXY Note 10.1 (edícia 2014)

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.