Techbox.sk - váš zdroj najnovších technických noviniek a aktualít. Mobily, foto a video, it novinky, video a fotogalérie
  • Mobil
  • IT
  • Foto
  • Video
  • Audio
  • TV
  • Auto
  • Gadget
  • GPS
  • Operátori
  • Témy
  • Techbox
  • Fotogaléria
  • Videogaléria
TIPY:  ROK SÚŤAŽÍ | TECH ECO | ČO? | 4+4 pre... | RECENZIE | VIDEO | REPORTÁŽE | SLOVNÍK | ANDROID aplikácie | iOS aplikácie | CES 2013 | MWC 2013 |
Reagovať na tému Späť na článok Zbaliť príspevky Zoradenie podľa dátumu

Vyskúšali sme LTE od O2! Pozrite si namerané rýchlosti

O2 ako prvý operátor spustil na Slovensku najrýchlejšiu mobilnú dátovú sieť LTE. Chcete vedieť, ako sieť operátorovi fičí? Máme prvé skúsenosti a merania.

LTE pripojene

Operátor O2 vo štvrtok 2. augusta 2012 príjemne prekvapil najmä obyvateľov obcí Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji a Zálesie. Spustil totiž skúšobnú komerčnú prevádzku dátovej siete štvrtej generácie (4G) - LTE. Z tlačovej konferencie sme si odniesli na testovanie ZTE USB modem MF821D aj s aktívnou SIM kartou O2 a službou LTE Internet. Neodolali sme a hneď v piatok o 10.30 hod. sme vyrazili do pokrytých obcí. Rozhodli sme sa, že v každej obci urobíme 5 meraní pomocou služby SPEEDTEST.NET na notebooku s OS Windows 7. Každé z meraní sme vykonali na rôznych miestach, nevynechali sme ani okrajové časti obcí. Merania prebehli v stojacom aute. Výsledky meraní sú samozrejme len orientačné, reálna skúsenosť zákazníkov môže byť odlišná a samozrejme čím viac užívateľov bude pripojených a v rovnakom čase sťahujúcich súbory rôznych veľkostí, tým menšia/vyššia môže byť skutočná prenosová rýchlosť.

TIP: Prečítajte si viac o spustení LTE siete O2.

LTE mapa
Aktuálne pokrytie novou dátovou technológiou LTE

Bernolákovo

Naše meranie sme začali v obci Bernolákovo. Prvým miestom bolo parkovisko pred golfovým areálom, kde deň predtým prebehla tlačovka O2. Počas tlačovky sme na pripojenom modeme Huawei WiFi router B593 namerali rýchlosti až 82,82 Mb/s pre download a 27,29 Mb/s pre upload. S naším USB LTE zariadením sme však v piatok na približne rovnakom mieste už dosiahli nižšiu nameranú hodnotu, konkrétne 57,06 Mb/s pre download a 15,47 Mb/s pre upload. Rýchlosti sú to stále vynikajúce a ešte lepšie sme dosiahli na parkovisku pri predajni LIDL. Najmä hodnota 66,32 Mb/s pre download je veľmi milým výsledkom.

LTE test

Zo všetkých 15 uskutočnených meraní však išlo o najvyššiu hodnotu. V okrajovej časti Bernolákova smerom na Senec boli namerané hodnoty stále veľmi pekné, avšak na ulici Jabloňová či Rezedová (smer Ivanka pri Dunaji) sa hodnoty downloadu pohybovali už na úrovni 20 Mb/s a upload do 10 Mb/s. Priemerná hodnota z našich piatich meraní vyšla 40,31 Mb/s pre download a 12,31 Mb/s pre upload. Od teoretických hodnôt spustenej LTE siete sme síce boli pomerne ďaleko, napriek tomu výsledky hodnotíme veľmi pozitívne. Prekvapila nás stabilita siete, počas testu sme nezaznamenali jediný výpadok siete a to sme pri presúvaní autom skúšali sťahovať rôzne dátové súbory či otvárali rôzne web stránky.

Obec Download (Mb/s) Upload (Mb/s) Ping (ms) Miesto merania
Bernolákovo 57,06 15,47 38 ul. Kaštieľska
Bernolákovo 66,32 15,38 34 ul. Dukelská (LIDL)
Bernolákovo 41,83 14,39 32 ul. Trnavská
Bernolákovo 17,77 7,17 32 ul. Jabloňová
Bernolákovo 18,57 9,14 32 ul. Rezedová
Priemer 40,31 12,31

test LTE O2 TECHBOX
Test LTE sme vykonávali s PC s OS Windows 7 a ZTE USB modemom MF821D

Ivanka pri Dunaji

Merania v obci Ivanka pri Dunaji sme odštartovali na vstupe do obce z Bernolákova. Tu sme dosiahli aj najvyšší nameraný výsledok v obci, a to pekných 42,39 Mb/s pre download a 13,51 Mb/s pre upload. Celkovo sa hodnoty v Ivanke pri Dunaji pohybovali na úrovni cca. 30 Mb/s, jedine na ul. SNP sme prekvapujúco dosiahli takmer identické výsledky downloadu a uploadu na úrovni "len" cca. 13 Mb/s. Ping, aj keď ho vzhľadom na metodiku merania nepovažujeme za referenčný, sa pohyboval na hornej hranici udávanej operátorom, teda 30 ms.

Ivanka pri Dunaji 42,39 13,51 30 ul. Bernolákovská
Ivanka pri Dunaji 30,05 9,47 32 nám. Padlých hrdinov
Ivanka pri Dunaji 12,76 12,39 31 ul. SNP
Ivanka pri Dunaji 30,49 12,91 31 ul.Palárikova
Ivanka pri Dunaji 29,77 11,91 34 križ. Pekná/Hurbanova
Priemer 29,09 12,04

Zálesie

V Zálesí sme namerali veľmi pekné hodnoty downloadu hneď dvakrát. Na ulici Ignáca Gešaja a Krátkej sme totiž presiahli hranicu nameranej hodnoty pre download 45 Mb/s. Všimnite si však upload, ktorý dosiahol v Zálesí pri všetkých meraniach vynikajúce hodnoty atakujúce hranicu 20 Mb/s. Obyvatelia budú nadšení.

Zálesie 45,21 13,66 43 ul. Ignáca Gešaja
Zálesie 25,14 18,25 38 ul. Stredná
Zálesie 46,62 17,60 36 ul. Krátka
Zálesie 24,14 21,22 36 ul. Poľná
Zálesie 25,39 20,00 37 ul. Malinovská (cintorín)
Priemer 33,30 18,15

Ešte vo štvrtok sme chytili signál LTE siete O2 aj pri vstupe do Senca. Síce hodnoty sú slabé, ale vidieť, kam až môže "dosvietiť" LTE mimo deklarovaného územia pokrytia.

LTE test Senec
LTE aj v Senci? My sme ho chytili :)

Naše skúsenosti nemožno považovať za referenčné. Rýchlosti LTE siete totiž závisia od množstva faktorov (dokonca aj od operačného systému v PC, vybraného testovacieho servera pri službe SPEEDTEST.NET, viditeľnosti resp. tienení budovami, aktuálneho vyťaženia siete užívateľmi...), preto vaša užívateľská skúsenosť môže byť odlišná. Myslíme si však, že i vďaka naším meraniam môžete získať približnú predstavu o reálnych rýchlostiach v najrýchlejšej mobilnej sieti na Slovensku. Teoretické hodnoty sa dosahujú len výnimočne (ak vôbec) aj pri sieťach EDGE, 3G (HSDPA), a tak považujeme najvyšší dosiahnutý výsledok meraním na úrovni 66,32 Mb/s pre download za výborný. Ak by sme spriemerovali všetkých 15 nameraných hodnôt v uvedených troch obciach, dostali by sme sa na čísla 34,23 Mb/s pre download a 14,16 Mb/s pre upload. Boli by ste spokojní s uvedenými rýchlosťami pri službe LTE Internet za 15 € mesačne?

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: ivan p. ivan p.   dátum pridania reakcie: 6.8.2012 10:56 6.8.2012 10:56   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Konecne je tu LTE :) Ale nepotesili ste ma spravou, ze tak skoro nepribudnu dalsie lokality. Co tak Trencin?

RE: Vyskúšali sme LTE od O2! Pozrite si namerané rýchlosti

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: jan jan   dátum pridania reakcie: 6.8.2012 11:06 6.8.2012 11:06   odpovedaj reagovať na tento príspevok
tak s tym ani o2 nic nespravi, kym telekomunikacny urad neotvori aukciu na frekvencie. v pasme 1,8 ghz by to bolo zbytocne drahe. teraz je lte v rukach vlady, resp. regulatora.

RE: RE: Vyskúšali sme LTE od O2! Pozrite si namerané rýchlosti

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: RoCa RoCa   dátum pridania reakcie: 6.8.2012 13:42 6.8.2012 13:42   odpovedaj reagovať na tento príspevok
O2 sa vsak vyjadrili, ze vyrazny rozdiel v cene v porovnani s 3G pri spustenej technologii LTE nebol. Teoreticky by mohli pokryt viac uzemia aj pri 1800-ke, avsak ak by sa im podarilo ziskat pasma v 800 MHz, LTE by vyslo este lacnejsie, takze naozaj sa preto caka, mate pravdu
Mám rád technologické hračky ;)

RE: RE: RE: Vyskúšali sme LTE od O2! Pozrite si namerané rýchlosti

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: Brano Brano   dátum pridania reakcie: 20.9.2012 12:09 20.9.2012 12:09   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Myslis, ze aj teraz po predstaveni iPhone 5, ktory pracuje na 850, 1800 a 2100 MHz rekvencii, bude 1800-ka stale draha? Moj nazor je, ze sa o nu pobiju ako blazni. Otazka je, ci spravia iphone 5 aj s inymi frekvenciami alebo ci sa u nas uvolni aj 850, pripadne 2100.

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: jaja jaja   dátum pridania reakcie: 6.8.2012 11:42 6.8.2012 11:42   odpovedaj reagovať na tento príspevok
ad.1 lacne to je lebo to je postavene na cinskej technologii od ZTE
ad2. EU to mozno za chvilu zatrhne kvoli bezpecnosti, unik informacii do Ciny a dumpingovim cenam

RE: Vyskúšali sme LTE od O2! Pozrite si namerané rýchlosti

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: Musher Musher   dátum pridania reakcie: 10.8.2012 13:47 10.8.2012 13:47   odpovedaj reagovať na tento príspevok
zase niekto , kto chce za každú cenu chytračiť a trepe dve na tri.

NIE, nie je to postavené na technológii ZTE.
NIE, nejde o žiadny tvoj mokrý sen s únikom informácií. Čítaš priveľa blbých zdrojov "zaručených" informácií. Alebo, čo je ešte horšie, sám si ich šíriteľom. Takže kľud v éteri mojko.

Vyskúšali sme LTE od O2!

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: LG LG   dátum pridania reakcie: 13.8.2012 22:29 13.8.2012 22:29   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Byvam v Ivanke (Lokalita B8 - na konci Ruzovej ul. a vedla Polnej ul.) Ja som bol zo zaciatku skepticky lebo v predajni mi povedali, ze pokrytie je robene na zaklade merani "outdoor" teda
"indoor" nemusi byt signal, (Rovnako ako aj pri 3G mam pred domom plny signal a v dome kde v ktorom kute daco). Ale na moje prekvapenie, na prizemi je signal slabsi 1-2 palicky, v podkrovi mam 2-3 palicky a nasiel som aj miesto indoor so styrmi palickami (sily signalu konktretne na Huawei wi-fi modemrouteri od O2). Namerane rychlosti 40Mb/sek. download
a 13Mb/sek. upload.
Vlastna skusenost - stabilne mi to chodi na 100% len pri mne dosiahnutej max.sile signalu 4 (z 5) paliciek (indoor) bez sietovych chybovych hlasok (ktore sa mi vyskytli min.tyzden pri 3 palickach).

Samozrejme v porovnani pomeru rychlost/cena je to s ostatnymi bezdrotovymi siritelmi (kablovi nie su) Internetu v mojej lokalite neporovnatelne. Preto zatial max.spokojnost.

LTE

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: Jozko Jozko   dátum pridania reakcie: 15.8.2012 09:11 15.8.2012 09:11   odpovedaj reagovať na tento príspevok
bývam v BA - ja som nameral v priebehu dňa rýchlosť 94Mbit./s a vo večerných hodinách až 126Mbit./s. Rýchlosť up sa pohybovala cez deň 17Mbit./s a v nočných hodinách až 23Mbit./s.

RE: LTE

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: RoCa RoCa   dátum pridania reakcie: 16.8.2012 13:04 16.8.2012 13:04   odpovedaj reagovať na tento príspevok
:) krasne, ale LTE to nebude...

RE: LTE

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: Jano Jano   dátum pridania reakcie: 20.8.2012 14:12 20.8.2012 14:12   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Ivanka Biele Vody (Lipova) Router Huawei B953 {Palicka max. 1, /len neikedy preblikne /inak 0 ) Download 0.16 az 0.6, upload max 5.6. vonku aj vo vnutri. Miestami sa aj signal strati

RE: RE: LTE

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: RoCa RoCa   dátum pridania reakcie: 20.8.2012 15:16 20.8.2012 15:16   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Fuha, to su velmi slabe hodnoty :( Skuste kontaktovat operatora...

RE: RE: RE: LTE

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: Jano Jano   dátum pridania reakcie: 7.9.2012 01:58 7.9.2012 01:58   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Kontaktoval som operatora , nikto tam nic nevedel k tomu povedat. Nakoniec mi slubili , ze sa mi ozve niekto kompetentny, je to uz 15 dni a nikto sa neozval, tak som reklamoval zariadenie (mozno chyba je v tam) priamo na predajni. Tam mi to to nechceli vymenit vraj to musi ist do servisu a oznamia mi ked sa to vrati. Ochota ako za komancov!

LTE - rozsirenie?

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: B C B C   dátum pridania reakcie: 1.9.2012 07:24 1.9.2012 07:24   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Vraj sa jedna o pilotnu prevadzku na malom uzemi v oblasti s rovnym povrchom, ktora sa v sucasnej dobe este len testuje.
Chcel by som vediet, kto rozhoduje, akym smerom bude naplanovane rozsirovanie prevadzky LTE Internetu do inych casti Slovenska. Ci o tom vie, ze uprostred niziny je jedna obec s 4000 obyvatelmi, ktora nema v 21. storoci DSL pripojenie. Kazda firma, aj pobocka banky uziva mikrovlnny Internet alebo 3G, lebo iny nie je. Rad by som otestoval v kratkej dobe tento LTE Internet u nas doma v Trsticiach (okr. Galanta).

RE: LTE - rozsirenie?

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: RoCa RoCa   dátum pridania reakcie: 1.9.2012 17:58 1.9.2012 17:58   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Dobry den B C, zial O2 v sucasnosti neplanuje rozsirenie LTE mimo uvedenych troch obci. Boli by sme taktiez radi,keby sa to zmenilo a LTE sa rozsirilo co najviac.

lte 02

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: SonyVaio SonyVaio   dátum pridania reakcie: 23.10.2012 15:59 23.10.2012 15:59   odpovedaj reagovať na tento príspevok
kedy to bude O2 neobmedzený net neviem sa dočkať...:))

RE: lte 02

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: zibi zibi   dátum pridania reakcie: 9.11.2012 11:30 9.11.2012 11:30   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Nikdy nebude neobmedzeny. Vzdy tam bude obmedzenie. Neobmedzeny LTE net nemaju nikde na svete, tak preco by mal byt prave v SK?

RE: RE: lte 02

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: RoCa RoCa   dátum pridania reakcie: 9.11.2012 23:32 9.11.2012 23:32   odpovedaj reagovať na tento príspevok
Naozaj za mesiac dokazete prekrocit 100 GB dát? Uff, v mojom okoli nepoznam nikoho, kto by to dal... "neobmedzeny" sa vsak berie skor v tom, ze naozaj drviva vacsina, resp. takmer vsetci zakaznici realne nedokazu preniest FUP na takyto program.

lte fup

Zbaliť Zbaliť príspevok
autor reakcie: igor igor   dátum pridania reakcie: 12.11.2012 11:08 12.11.2012 11:08   odpovedaj reagovať na tento príspevok
co tu riesite fup to ma predsa kazdy operator ci kablov alebo mobilny,neobmedzeny intrnet vlastbe neexistuje
Upozornenie pre používateľov diskusného fóra

Príspevky v tomto diskusnom fóre nemusia vyjadrovať názory a postoje spoločnosti prevádzkovateľa. Každý užívateľ prispievajúci do diskusie je povinný písať pod svojím menom (resp. konštantne rovnakou prezývkou) a dodržovať korektné zásady diskusie. Ak obsah príspevku tieto zásady poruší, bude administrátorom zmazaný bez predchádzajúdeho upozornenia a odôvodnenia. V prípade, že máte podozrenie na nekorektné konanie v diskusii, oznámte to prosím bezodkladne administrátorovi stránok na adrese redakcia@techbox.sk. Ďakujeme.

• 3 dni
  • týždeň
  • mesiac
  • kalendár
1.
Vyskúšali sme nové mapy od Googlu. Príklad si...
2.
Osemnásťročná Eesha Khare získala ocenenie Intelu...
3.
ČO sú najlepšie zrkadlá tohto roku, alebo ktoré...
4.
Akékoľvek slúchadlá môžu byť bezdrôtové. Stačí...
5.
Splay Launcher: správca plôch s revolučnou...
6.
Vyhodení zamestnanci Nokie predstavili vlastný...
7.
Lacný Full HD monitor s IPS panelom a MHL...
8.
Dwell: Inšpirácia pre každého!
9.
Google prinesie niekoľko noviniek pre Android a...
10.
Už aj Google Chrome a Chrome OS bude rozumieť...
1.
Vyhrajte s TECHBOX prémiový smartfón Sony Xperia...
2.
Najkrajšie vydanie časopisu TECHBOX vo svojej...
3.
RECENZIA HTC One – najlepšie HTC v histórii
4.
XiStera 8, alebo ako by vyzeral iPhone 5 ak by ho...
5.
4+4 pre Nokia Lumia 925 – Čím zaujme PureView...
6.
Vyskúšali sme nové mapy od Googlu. Príklad si...
7.
Ultra HD TV s rozlíšením 3 840 x 2 160 pixlov má...
8.
Bude nový SlateBook X2 pre HP konečne úspechom...
9.
Samsung SideSync je geniálne riešenie s vážnym...
10.
Osemnásťročná Eesha Khare získala ocenenie Intelu...
1.
Poznáme oficiálnu cenu GALAXY S4 a darček pre...
2.
Vylosovali sme výhercu smartfónu Samsung GALAXY...
3.
Vyhrajte s TECHBOX prémiový smartfón Sony Xperia...
4.
Máme pre vás slúchadlá The House Of Marley, stačí...
5.
„Prinášame Galaxy S3 za polovičnú cenu“, tvrdí...
6.
Najkrajšie vydanie časopisu TECHBOX vo svojej...
7.
LG predbehlo Samsung! Práve začína predávať...
8.
HP pripravuje revolúciu medzi kalkulačkami!
9.
Turbo e-Bike od Specialized sa bude mestom...
10.
Pantech Vega Iron bude mať displej od okraja po...
<< Máj 2013 >>
PoUtStŠtPiSoNe
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

• Minusy by mali skor dostavat tupy vyrobcovia pouzivajuci nanažraty system anderoid ktory...   konikk
  • Na prezeranie videa na iPade pomocou tejto aplikácie zabudnite. Je to príliš pomalé na...   marek.simunek
  • Celkom slušný TECH bonbónik. Volvo je skrátka v bezpečnostných vychytávkach jednotka.   Igor
  • Designom silne pripomína 3 roky starý model Nvavigon 8410.Jednoznačný podpis vývojárov...   artin
  • Prosim vas zaujimalo by ma ako je to s reakciami tejto appky? Konkretne narazam na to ze...   michal
  • konecne nieco co clovek nevyuzije jednorazovo ale bude pouzivat casto pre mna vyborna vec...   David
  • Zuckerberg, ty blázon jeden vymletý, vráť mi späť starý facebook, lebp prisahám, že ho po...   Marcel
  • Zaplatiť len za auto elektromobil a mať dobíjanie zdarma ? To je sila !! ešte + bonus...   Igor

TECHBOX 5-6/2013

Najnovšie vydanie časopisu TECHBOX ponúka až 84 strán noviniek, pútavých recenzií a atraktívnych tém.

INFO INZERCIA ARCHÍV PREDPLATNÉ SÚŤAŽ
TECHBOX

Nokia Asha 501 Nokia Asha 501
Sony CP-ELSAIP Sony CP-ELSAIP
Sony SLT-A58 Sony SLT-A58
Samsung Galaxy S4 Samsung Galaxy S4
viac

Xbox One
1 NIKKOR 32 mm f/1,2
Ekoore Python S3
Sluchadlo Aktualizujsa
Sony Xperia L
LG Pocket Photo
viac
img

1.
To je život!   RoCa
viac

iphone it novinky app store full hd foto novinky bluetooth ipad apple ios samsung hd hry sony 3d techbox google android aplikácie nokia wi-fi lg android apple hdmi google apple iphone led gps ios intel usb tech svet mobily novinky
Registrovať  |  Prihlásiť sa:
ČASOPIS Techbox    Youtube   Facebook   Twitter   Google+    Rss
TECHBOX roka | Pricemania.sk | Agora.sk | Nay.sk | Presne.sk | Mobiltec.sk | Motozurnal.sk | TECHBOX Android Špeciál
TECHBOX.sk
MAPA STRÁNKY | AUTORI | INZERCIA | Časopis TECHBOX | KONTAKT
Copyright (c) TECHBOX 2010 - 2013
ISSN 1338-1210 Podmienky používania
Dizajn od Daren&Curtis
Portálové riešenie od RIESENIA.com
Webhosting od Platon Technologies
Časopis TECHBOX    Rss  |  Kontakt